Choď na obsah Choď na menu
 


Ako začať cvičiť ?

Ako začať cvičiť a vydržať?

Začať s cvičením je veľká zmena. Podobná tomu, ako keď sa začnete učiť cudzí jazyk, presťahujete sa alebo zmeníte zamestnanie. 

Počiatočná eufória je jedna vec. Skutočnosť, že pri cvičení zostane iba 50 % z tých, ktorí začnú, je vec druhá. Prečo niekto s cvičením začne a rýchlo napreduje, zatiaľ čo iný dlhodobo prešľapuje na mieste? Ak neberieme do úvahy genetický faktor, bude to tým, že je dôležité, aby myseľ dala telu tie správne signály. Čo je základom správnej stratégie, ktorá nás núti sústrediť sa na tréning a klásť si stále náročnejšie ciele, a postupovať vpred?

Zostavte si plán

Plán, ktorý vám umožní blížiť sa k stanovému cieľu krok za krokom. Mal by obsahovať stravovaciu časť (jedálniček) a rozpis tréningov (cviky, série, počet opakovaní, aeróbne aktivity). Musíte si byť istí, že stanovené kroky vášho plánu sú uskutočniteľné a majú zmysel.

Rozhodnite o prioritách

Je treba jesť 6-krát denne, ale vy tvrdíte, že nemôžete, pretože máte málo času. Najlepší čas na aeróbne cvičenie je po zobudení, ale vy ste toho názoru, že to nestihnete, pretože sa ponáhľate do školy alebo do práce. Ak má byť pre vás cvičenie prioritou, mali by ste tomu prispôsobiť denný režim, stravovanie, rodinný život atď. Ciest, ako sa dá všetko zosúladiť, je, samozrejme, viacero a nejaký čas potrvá, kým začnete všetko stíhať a zvládať.

Úspech musí byť vidieť

Vizualizácia úspechu je veľmi dôležitý motivačný faktor. Zapojte všetky svoje zmysly, aby sa podieľali na vašom úspechu. Cvičiť by ste mali nielen dobre oblečení, ale aj pozitívne naladení a starosti by ste mali nechávať doma alebo v práci. Pravidelne sa vážte, obzerajte sa v zrkadle, dávajte vedieť svojmu okoliu, čo by ste chceli dosiahnuť, a ako sa zlepšujete.

Musíte vedieť prečo

Čo vás na cvičení priťahuje? Prečo ste sa dali na cestu driny a odriekania? Ide iba o ďalšie predsavzatie alebo stávku? Alebo vám to odporučil lekár zo zdravotných dôvodov? Vonkajšie podnety sú dôležité, avšak najdôležitejšie sú vnútorné motivačné faktory. Nikto iný, než vy sami, vás nedonúti k pravidelnej práci na sebe, nikto iný nebude rozhodovať o tom, akou cestou sa vyberiete, ako budete pokračovať a ako sa budete zlepšovať. Najprv si teda poctivo odpovedzte na otázku, prečo cvičíte. Dôvodov môže byť viacero, od zdravotných až po estetické. Dôvod, prečo cvičíte, si zapíšte a vracajte sa k nemu vždy, keď sa dostanete na križovatku na vašej ceste k cvičeniu.

Ozbrojte sa stálou trpezlivosťou

Počítajte s tým, že čiastočné úspechy sa budú striedať s neúspechmi, že sa dostanete do situácií, ktoré vás budú odradzovať od začatej cesty, že nebudete vždy presvedčení, že to má všetko zmysel. Buďte však trpezliví! Cvičenie nie je výsledkom jedného okamihu, je to životný štýl a životná cesta. Neočakávajte zázraky zajtra ani pozajtra, buďte realisti. Ešte skôr, ako spoznáte výraznejšiu zmenu pri pohľade do zrkadla, alebo budete merať v páse o niekoľko centimetrov menej a cez biceps o centimetre viac, nepodceňujte maličkosti, pretože celé cvičenie a životný štýl v tomto znamení sa z nich skladá.