Choď na obsah Choď na menu
 


Tajomstvá mužského tuku

Obezita u oboch pohlaví vyzerá celkom inak

Vedeli ste, že obézna žena s rovnakým indexom telesnej hmotnosti pôsobí robustnejším dojmom ako muž? Môže za to rozdielne ukladanie tukov. Zatiaľ čo dámam sa prebytočné kilá lepia na zadok, boky a stehná, u mužov je problémovou partiou jedine brucho. Ak aj priberú, končatiny zostávajú štíhle a nápor pociťuje akurát gombík na nohaviciach. Nadmernú hmotnosť by ste preto mužovi pri pohľade zozadu možno ani netipovali. Úplne iná situácia nastáva u žien, kde sa zväčšuje nepomer medzi hornou a dolnou polovicou tela. Aj preto nie všetky rady na chudnutie u oboch pohlaví fungujú rovnako.

Tajomstvá mužského zhadzovania tukov

Nie je nijakou novinkou, že páni majú oveľa rýchlejšie spaľovanie a na okresanie tukových vankúšov je u nich fyzická aktivita oveľa účinnejšia ako u žien. Napriek tomu však netreba zabúdať, že s vekom sa energetické potreby znižujú u oboch pohlaví. Muži po päťdesiatke by si mali vystačiť s príjmom 6600 kJ denne. Ako si ich rozložiť, aby chudnutie bolo naozaj účinné?

  • chlapské raňajky – prvé jedlo dňa v skorších hodinách je mimoriadne dôležité a môže byť energeticky bohatšie. Miešané vajíčka a párky mužom urobia lepšiu službu ako sladké pečivo. Ráno preferujte proteíny a tuky, ktoré vás zasýtia na dlhší čas.
  • zabudnite na čipsy s pivom – k futbalu je to síce ideálna kombinácia, nie však pre vašu postavu. Namiesto slaných kalorických dobrôt voľte oriešky zmixované so suchým ovocím.
  • dajte zbohom škrobom – zabudnite na cestoviny, biely chlieb či zemiaky. Ako prílohu k mäsu si vyberte radšej zeleninu na pare a všetko nahraďte celozrnnými výrobkami.
  • zostaňte gurmánom – diéta nemusí automatický znamenať ryžové chlebíky pripomínajúce polystyrén. Myslite dopredu a jedlo si naďalej pripravujte s láskou, ale tiež s ohľadom na zdravú výživu. Klobásy budú musieť ísť bokom.
  • víkendové prehrešky – mužov diétovanie nikdy nebavilo a s úsmevom na vlastný účet vtipkujú, že majú silne vyvinutú slabú vôľu. Aby na vás nedoľahla pažravosť, z času na čas si doprajte aj to, čo do zdravej výživy nepatrí. Odčiniť to môžete pridaním 10 minút k tréningu.
  • bez cvičenia to nejde – ak dvíhanie činiek nepatrí k vašim obľúbeným aktivitám, premôžte sa. Posilňovanie totiž vyrysuje vaše svalstvo a rozhýbe zlenivený metabolizmus.
  • stavte na intervaly – zvlášť, pokiaľ nepatríte k fanúšikom behu. Táto športová aktivita je najúčinnejšia počas takzvaného intervalového tréningu. Aj za kratší čas vyťažíte maximum, pokiaľ budete striedať intenzitu – šprint s odľahčeným tempom

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.